По клонките започват да се показват дребни листенца на по-нетърпеливите дървета. Всичко в природата се събужда. Пространството е изпълнено с дъх на пролет и птичи песни. Но редом с романтичните пролетни настроения, всички любители на цветните градини ни чака много работа. Време е за засаждане, резитба, окопаване, освежаване на градинската мебел. лейка и градинаНа двора всичко чака да запретнем ръкави и да действаме.
Сезонни цветя – ако искате да засеете сами сезонни дворни цветя, купете си семена в пликчета и ги засейте, отглеждайте ги на закрито, а началото на май ги засадете в градината, където ще цъфтят цяло лято.
Окопаване- всички  многогодишни дворни цветя и храсти се нуждаят от окопаване. Внимавайте с растенията, които имат плитки корени, те не се окопават.
Резитба на храстите-подрежете всички храсти, освен тези, които ще цъфтят пролетта. Отстранявайте всички сухи, прораснали и преплетени клони. Гъстите вечнозелени растения трябва да се подстрижат още с първите пролетни лъчи-това ги освежава и сгъстява.
Освежаване на градинската мебел-прегледайте оградата, пейките, беседката. Всички метални части трябва да се почистят от ръждата и да се пребоядисат. Дървените елементи се изтъркват с фина шкурка и се лакират или боядисват. Проверете градинското осветление, за да сте сигурни че ще може да се наслаждавате на красотата дори и след залез.
Чака ни хубаво и дълго лято, през което красотата на двора и градината зависят само от нас. Работата няма край, но все пак бих казала, че е като в любовта: колкото повече даваме, толкова повече получаваме!!!

Автор: Десислава Кънчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==