БлаговещениеБлаговещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. За Благовещение  разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март.

Евангелие от Лука, Гл.1. 26. А на шестия месец бе изпратен от Бога ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, 27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мария. 28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. 29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. 30. И рече й Ангелът: не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога; 31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. 32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; 33. и ще царува над дома Яковов до-веки, и царството Му не ще има край. 34. А Мария рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам? 35. Ангелът й отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.

В България Благовещение  се свързва и с идването на пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. В този деня всяка отрова губи силата си. Къщите и дворове се премитат, палят се огньове, които се прескачат, за предпазване от змийско ухапване през лятото. Затова й жените не докосват игли, куки или конци. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. На празника Благовещение имен ден имат всички с името Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

wikipedia

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==