1  август  – Ден на железничаря, Ден на градинаря – честването на празника е възобновено на 1 август 1993 година. Отбелязва се през първия неделен ден на м. август.

6 август  – 65 г. от пускането на атомната бомба над Хирошима (1945). Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие. Ден на Хирошима. Годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония) през 1945 г.
Международен ден “Лекарите в света за мир”. Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в деня на бомбардировката над Хирошима.

9 август  – Световен ден на туземните народи. Отбелязва се от 1995 г. с Решение на Общото събрание на ООН от 9 август 1994 г. за обявяване на Десетилетие на туземните народи (1995-2005). По света живеят около 300 млн. представители на туземните народи в повече от 70 страни.

12 август  – Международен ден на младежта

13 август  – Международен ден на леворъките. Чества се от 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

15  август  – Голяма Богородица /Мария, Мика, Мара, Маша/
Празник на Варна.

17  август  – Битката при Траянови врата.Победата при Траянови врата укрепва увереността на Самуил във възможностите на неговата войска и стабилизира позицията му на водач на българския народ

18 август  – Ден на миньора и геолога

19 август  – Ден на хуманитарната помощООН чества днес за първи път ден на десетките хиляди хуманитарни работници

23 август  – Международен ден в памет на жертвите на търговията с роби и нейното премахване. Отбелязва се по инициатива на ЮНЕСКО. На този ден през 1791 г., на остров Санто Доминго (днешните Хаити и Доминиканска република), е постигната първата в историята на човечеството решителна победа на робите срещу техните потисници. Въстанието поставя начало на процеса за ликвидиране на международната търговия с роби.

26 август  – Ден на туризма-последната неделя на м. август

27   август  – Ден на българските гранични войски

 

29 август  – Европейска нощ на прилепите.

30 август  – Александров ден.
Международен ден на безследно изчезналите. Провежда се по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици и с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.

31 август  – Международен ден на свободата и солидарността. Обявен с Декларация, приета на 31 август 2005 г. в Гданск (Полша), по повод 25-та годишнина от създаването на полския профсъюз „Солидарност” (30 август 1980 г.). Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.
Ден на военноморските сили. Празнува се през втория неделен ден на м. август по повод основаването на Българския военноморски флот в Русе на 12 август 1879 г. (31 юли 1879 г. ст. ст.)
Ден на туризма. Отбелязва се през последния неделен ден от м. август в чест на първото масово туристическо изкачване на Черни връх на Витоша на 27 август 1895 г., след пубрикуването на фейлетона – покана „До софийските любители на българската природа” на Алеко Константинов.
Международен ден на бездомните животни. Чества се от 1992 г. по Предложение на Международното дружество за правата на животните (ISAR) през третата събота на м. август.
Празник на българските ловци. Обявен с Решение на Общото събрание на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” от 29 ноември 2006 г. Празникът се чества в първата събота, след 15 август, в първия ден на ловния сезон.

църковни празници

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==