За поредна година 5 октомври се отбелязва по цял свят като Международен ден на учителите.
На 5 октомври 1966 г. е приет документ, който се отнася до статута на учителя, а през 1994 г. Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) го обявява за Международен ден на учителя. Професионалният празник на учителя се отбелязва в над 100 държави от цял свят.

Хубаво е че освен деня на просветата и деня на народните будители има ден специално за хората, които са се отдали да учат. Да си учител е призвание. Може да усвоиш с времето някои педагогически похвати, но няма ли порива да предаваш познание, да бдиш и усъвършенстваш ученика, тези похвати са само суха материя, която не прави контакт между учителя и ученика, и процеса на обучение може да се окаже неприятен и безполезен.
Носейки пламъка на познанието, през различните времена учителите са били преследвани. За власт имащите е много по-лесно да управляват невежи поданици.
Днес учителите имат други проблеми. Информацията до такава степен залива света, че всичко е едно море от дезинформация. Трудно е да събудят интереса на многознайковците. Трудно е и жонглирането между спуснатите, натруфени и претенциозни програми за обучение и оптималното знание, което трябва да предадат на своите ученици.
Китайците уважават учителите, тази традиция има дълга история. В древността, хората са уважавали учителите като родителите си, а в една известна фраза се казва, че ако един човек е твой учител дори за един ден, става твой баща завинаги.
Човек може да учи, копнеещия за познание и без да е професионален учител. Всеки ден един на друг си предаваме познание. Всяко научено нещо, което ни усъвършенства като личности е безценен урок.

© 5 Октомври 2010, Й. Богомилова
С Благодарност към всички хора, от които съм научила нещо хубаво, поздрав с тази песен:

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==