1 Октомври – Св. Йоан Кукузел – Международен Ден на Музиката. Честит празник на всички музиканти и певци.
Международния ден на възрастните хора
2 октомври– Световният ден на усмивката
3 октомври-Европейския ден на птиците
4 октомври – Ден на информационото общество. На 4 октомври в България се отбелязва денят на информационното общество. Това е професионалният празник на специалистите по информационни технологии, компютърна техника и автоматика.
Този ден е избран , защото на 4 октомври е роден Джон Атанасов. А неговият принос в развитието на компютърната техника е световно признат.
Световния ден на животните

5 октомври – Международен ден на учителите. Ден на Стара Загора ,Празник на град Банско
На 5 октомври 1966 г. е приет документ, който се отнася до статута на учителя, а през 1994 г. Организация на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) го обявява за Международен ден на учителя. Професионалният празник на учителя се отбелязва в над 100 държави от цял свят.
7 октомври – Световния ден за достоен труд. Ден на профсъюзите.

8 октомври – ден на българската стенография. 130 години от създаването на Българската стенографска система на словенеца Антон Безеншек с
9 октомври – Св. Ап.Иаков Алфеев. Преп. Андроник и Атанасия. Именници: Аврам
14 октомври – Преп. Параскева – Петка Търновска – Петков ден. Именици:Параскева, Петка, Петко, Пенка, Пенчо, Пеньо
Петки ­- народен празник. В планинските райони на Петки се извършват обреди,във връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да подхващат никаква работа за да се роди здрав добитък. След оплождането на овцете те изпичат пресни питки. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. В съботата преди Петковден в някои райони е Петковската ЗАДУШНИЦА.
В християнската религия Преподобна Параскева-Петка Епивацка, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в гр. Епиват, Тракия.

18 Октомври – ПП на художници и живописци. Св. Апостол и Ев. Лука Вмчц-а Злата Мъгленска. Именници: Златка,Златко, Лука, Лукан
26 Октомври – Вмчк.Димитрий Солунски – Мироточец – ДИМИТРОВДЕН. Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра
Митровден ­ в народните представи бележи началото на зимата. Св. Димитър язди червен кон и от брадата му се посипват първите снежинки. Дойде ли Димитровден, идва и снегът.
С този ден свършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи -­ от ГЕРГЬОВДЕН до Димитровден. На отделни места на следващия ден, наричан разпус, става разплащането с наемните работници. На Димитровден устройват курбани, селски сборове и служби. В съботния ден преди празника е Димитровската ЗАДУШНИЦА.
Св. Димитър Солунски е светец от Солун, мъченик, за чието застъпничество си съперничат гърци, българи, сърби и руси. Предполага се, че е бил проконсул на Солун при император Диоклетиан и съуправителя му Максимилиан. Загива мъченически ок. 305-306 г. Според някои сръбски версии Димитър е беден войник, роден в гр. Срем.

27 октомври-Мчк.Нестор. МИШИ ПРАЗНИЦИ. Именници: Нестор
Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци ­ народен празник с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на св. Нестор и по-рядко на 24 ноем.(св. Катерина ­ в Изт. Тракия) или на Песи понеделник (първия понеделник от Великденските пости ­ в някои райони на Северозап. Б-я). В Родопите и Станджа Мишите празници са през първите три дни от февруари, а българите от Беломорска Тракия ги празнуват от Коледа до Богоявление. За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. Жените не трябва да използуват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби. В някои райони правят Мишкина сватба, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи. Според нар. легенда мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка, а друго предание разказва, че всички гадини ­ мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян.

28 октомври– Мчц-и Терентий и Неонида; Преп. Стефан; Мчц-а Параскева
Именници: Лъчезар

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==