Днес има повод да споменем една филмова звезда от близкото минало. Въпреки, че е в своя спокоен залез Ален Делон ще си остане един от най-впечатляващите актьори в киното. Ален Делон е роден на 8-ми ноември 1935, в Sceaux, Франция и днес навършва 75 години.
Участвал в над 100 филма и телевизионни сериали. Но дейностите му в киното не свършват до тук, режисирал е три , сценарист е  на 10 и продуцент на 23 филма.
С магнетичния си чар  години наред , кара безброй фенки по света да въздишат с копнеж пред екрана. Ролите му на разбивач на женски сърца, безпощаден убиец, преследван самотник, ченге, агент, гангстер  и много други вълнуващи превъплъщения приковават погледите на зрителите от цял свят.
Сред най-известните заглавия, в които е главен герой, са и „Самураят“, „Гори ли Париж“, Двама мъже в града“, „Смъртта на един негодник“, „За кожата на едно ченге“, „Една любов на Суан“, „Зоро“,“ Черното лале“ и много други
Интересни факти са, че в почти всеки филм е с  пистолет,  и името на героя му започва с   буквата J: Jo, Julien, Julian, Jean, Jaques, Jeff, Jean-Paul
ve Jean-Marie gibi… Jo, Жулиен, Julian, Жан, Жак, Jeff, като Жан-Пол и Жан-Мари …

За младите, които още не са гледали филми, от времето на техните майки и баби, би било интересно да видят малко класически екшън от онова време. Свикнали на супер ефекти със съвременните технологии на киното, може да им се сторят доста ретро. Но със сигурност играта на актьора със незабравимо сините очи,  ще допадне на ценителите на киното.

Подготвил Й. Богомилова

mubi.com

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==