Винаги съм искала да открия машината на времето, за да се върна назад назад в миналото, за да оживеят битки, рицари, принцеси … пред очите ми … за да видя как се е формирала българската държава, да видя как хората са живяли и ето, че успях! В най-слънчевата неделя попаднах на Фанагория … историко – етнографски комплекс, който е единствения по рода си действащ музей на открито в страната.
Още на входа пред очите ми се разкри приказна картина … Комплексът е копие на прабългарски боен стан от 6-8 век и включва дървени защитни стени с бойни кули, обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, битови предмети и обзавеждане. Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите. На посетителите се предлагат екскурзоводска беседа, посещение на юртите и занятчийския център, стрелба с лък, както и разходка с кон. Целогодишно има уроци и по конна езда. Комплексът организира и вечерна програма, която вкючва изключително интересен и динамичен конен спектакъл, пресъздаващ прабългарският празник на конете и младите воини. Ще видите висша езда, конни каскади, учебен бой, учебен бой, ханът на българите, гаданията на шамана и молитвата му към древнобългарския бог Тангра.

Желая на всеки да открие своята си машина на времето и да попадне там … в приказките и да изживее приказки моменти през новата седмица!

За повече информация: Историко – еднографски комплекс Фанагория,

http://www.bulgarian-tourism.com/fanagoria/

© Ноември 2010, К. Герчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==