Днес на 22 юни се чества Черешова задушница, още Спасовска задушница, Русалско или Спасовско одуше. На този ден в църквата християните измолват прошка за душите на техните починали близки.

Характерно за тази задушница е, че жените подобно на Великден отново боядисват червени яйца и в подавката има череши, освен варено жито и хляб – украсен с кръст. Рано сутрин след изгрев слънце или следобед преди залез се носи раздавката на гробищата. Преди да тръгнат хората оставят прозорците отворени, че да не остане някоя душа в къщата. През целия път до гробищата мълчат за да не я смутят.

Гробовете се почистват, прикадяват се с тамян за да избяга дявола, прелива се с вино или вода и се пали свещичка. Този ден се нарича Черешова задушница, защото първото опитване на черешите става след като първи „опитат“ от черешите покойниците.  На следващия ден е Петдесетница – петдесети ден от Великден и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Смята се за деня, в който е създадена Христовата църква.

Нека Бог да прости мъртвите и да им даде покой!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==