Днес » днес

Видовден

публикувано от:  на юни 15, 2011 няма коментари

видовденДнес на 15 юни се отбелязва Видовден (по нов стил – 28 юни), популярен какво в България, така и в Сърбия .

Според едно от народните повери денят се отбелязва за предпазване от градушки  в чест на Вида, сестра на двамата светци (наричани още „градушкари“) – Въртоломей и Елисей. Вида е друг образ на днешната Темида, която отсъжда правото от грешното. А градушките идват като възмездие за сторени грехове, от празника идва и казаното, че „Всяка коза за свой крак, но като дойде Видовден ще видим!“. А според други поверия празникът е посветен на Свети Вит, който е живял в края на 3 век и началото на 4 век. Той е патрон на актьорите, танцьорите, кучетата, болните от епилепсия, пазител на хората от отровни змии, гръмотевици и градушки.

На Видовден хората стават рано, за да видят изгрева на Слънцето, което според народните вярвания, ще направи всеки здрав и много щастлив.

В народните представи се тачи в чест на Вида, сестрата на градушкарите Въртоломей и Елисей. За предпазване от градушка на Видовден се спазва строго забраната да се работи.
В отделни райони на Югоизточна България на този ден стават рано, за да видят слънцето като изгрее, как се връща назад към зимата. Вярва се, че е хубаво да се види слънцето, за да бъде човек здрав и весел. В района на гр. Годеч Видовден е голям празник и до днес. Устройва се голям събор, на който се събира цялото население на района. Народното вярване, че градушката идва като божие наказание за сторени грехове, вероятно поражда представата, че Видовден е денят, в който ще се види, ще се разбере, какъв е грехът, за който се говори, и за който ще се търси сметка. Всяка коза за свой крак, но когато дойде Видовден, ще видим. Затова празнуват Видовден, за да не види Господ греховете.


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!