Храм „Свети Василий Блажени“ се намира в Москва, Русия. Храм „Свети Василий Блажени“, известен още и като Събор Покров Богородичен е един от най-известните паметници на руската архитектура, превърнал се е в символ на Москва – както примерно Айфеловата кула за Париж или статуята на свободата за Ню Йорк. Храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Храм "Свети Василий Блажени" на Червения площад в Москва
Храм „Свети Василий Блажени“ на Червения площад в Москва

Историята за построяването на храма е кратка и е свързана и с историята на България и в частност на Волжска България. „Свети Василий Блажени“ е строен в периода 1555-1561 г. по случай победата над Казанското ханство и превземането на град Казан по време на военната кампания на руснаците за завладяването на Волжска България.

Според легендите Иван Грозни е ослепил архитекта на храма за да не може да построи друг подобен.

Храмът е изграден от 8 параклиса, около издигащата се над тях 9-та църква. Куполът на всеки параклис е с различни шарки. Всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи.

През 1588 г. от североизточната част на  храма е пристроена постройка, която е осветена в чест на Василий Блажени (1469—1552), мощите на когото се намират в тази пристройка. След това към нея те построяват пристройката „Рождество на пресвета Богородица“.

Камбанарията е построена през 1670-та г. с височина 65 м.

Храм "Свети Василий Блажени" на Червения площад в Москва

Храм „Свети Василий Блажени“, построен на Червения площад в Москва отново е отворен за богослужение от 14 октомври 1991 г., след като е бил затворен през 1929 г. и обявен за музей, а камбаните са били свалени. В момента е филиал на Държавния исторически музей на Русия.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==