Наближава Свети Валентин и любовта все по-честичко напомня за себе си в сърцата на всички ни. За нейното вълшебство и чудесата, които любовта може да сътвори ни напомнят и членове от доброволческата организация „PTPI „Делфините“ и AIESEC с кампанията, която организират във Варна „Вземи сърце – сбъдни мечта!“. Повече за самата кампания и ролята на доброволците ни разказа Жени Михайлова, която е ръководител на проекта в интервю за www.utro.bg:

  • Кампанията е на PTPI „Делфините“ съвместно с AIESEC, които са младежка организация. Целта на кампанията е да поставим едно добро начало за събиране на средства за Димитър Георгиев. Той е сирак от дом „Надежда”, който иска да учи операторско майсторство в Арт колежа в София и за две години са необходими 5000 лв. и много се надяваме с помощта на всички хора да успеем да му помогнем да сбъдне мечтата си. Именно затова и мотото на кампанията е „Вземи сърце – сбъдни мечта!”, защото всеки млад човек заслужава да му се даде възможност да се развива в областта, в която му харесва. Димитър и другите деца от дома също се включиха в правенето на сърца, а той се занимава и с фотография доброволно, а сега иска да го превърне в своя работа.

Мислите ли да продължите кампанията и след Свети Валентин?

  • Решихме да съчетаем кампанията с празника Свети Валентин, както и Трифон Зарезан, затова и избрахме да правим оригами – сърчица, за отблежем празника, но не мислим да го превърнем в целогодишна кампания. Ние сме благотворителна организация и вероятно ще измисляме за напред и други кампании, с които да бъдем полезни.

Тъй като участваш като доброволец в организацията, какво е да си доброволец лично за теб?

  • Да си доброволец за мен не е да загубиш свободното си време, а да превърнеш това свободно време в нещо полезно за другите, тъй като аз се занимавам с медицина и не мога да си представя да работя нещо, което да е само в моя изгода. Харесва ми да давам нещо от себе си за другите, да направя дори и нещо мъничко, но да знам, че някой му се е зарадвал.

Какво послание би отправила на всички във връзка с наближаващия празник?

  • Много любов и нека всеки да открие специалния човек за него, а и ги призовавам, ако имат желание да си купят сърчице, за да направят нещо добро, защото любов има във всеки и всичко около нас.

А Калоян, който е член на AIESEC и участва в организационния им екип по организираните кампании ни разказа и повече за самата организация:

  • Ние сме международна студентска организация, която разработва проекти не само в България, но и в чужбина, за сега сме в Икономически университет – Варна. Нещата, които правим се отделят в различни проекти с различна насоченост – едната е социалната насоченост, като например тази кампания „Вземи сърце – сбъдни мечта!”, работим с различни домове, а второто направление са професионалните проекти, какъвто е „Бизнесът в действие”, където събираме едни от най-големите компании в България и те могат да си намерят стажанти от нашите специалисти в различни области. Освен тези две направления имаме и социални стажове в чужбина, които се провеждат с AIESEC от целия свят.

На 13-ти и 14-ти (понеделник и вторник) февруари ръчно изработени сърца и домашно приготвени сладки ще се продават в някои гимназии във Варна. Сърце може да получите срещу символичното минимално дарение от 1 лв.

Статия и снимки: К. Герчева, Февруари 2012

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==