вещи ред домИма ли простор и удобство в дома ви? Знаете ли колко точно вещи имате в дома си? Има ли всеки предмет свое точно място. Каква атмосфера създават те у дома, уют или хаос?

Почистване на затрупана  с вещи стая отнема повече време, трудно е  да се намери нещо, тя винаги изглежда разхвърляна. Как да се отървете от безпорядъка и да се предотврати натрупването на боклук около вас?

Промяната на отношението към вещите трябва да започне с тяхното придобиване. Ако се каните да купите нещо, но сте сигурни дали наистина ви е нужно, по-добре изчакайте с покупката. Или пък ако можете да го вземете временно от близки е по-добър вариант. Това ще ви спести  ненужни разходи и простор у дома. Например, ако сте решили да правите  ремонт и имате нужда от стълба, вместо да я купите  заемете си от съсед или ли пък под наем.

Стоките по магазините  са проектирани по такъв начин, че да привлекат вниманието на купувачите с допълнителни, но  безсмислени характеристики. Мулти функционалните уреди изглеждат атрактивно, но дали изчерпват нуждата ни от електро уреди или се презапасяваме  с множество мулти функционални уреди? При покупката им се ръководете от това дали са ви необходими, а не колко полезни ги представят търговците.

На пазар за дрехи. С непрекъснато сменящите се модни тенденции,  човек купува повече дрехи от колкото се нуждае, само и само да е вечно в крак с модата. При купуването на дрехи имайте в предвид няколко неща:

„Когато нещо ново, нещо старо трябва да отиде.“ Няма смисъл в продължение на десетилетия, за да съхранявате неща, умалели, овехтели, демодирани, чакайки момента, когато ще ги облечете. Бъдете по-смели, и се разделете с дрехите, които не носите по каквато и да е причина. Продайте ги или ги подарете, или ако са от хубави материи, ушийте нещо друго от тях.

Дребните вещи у дома със сигурност имате от всеки вид по няколко:

Ножици, писалки, тефтерчета …Но потрябва ли му човек да запише нещо- къде са? Разпределете ги или на едно лесно достъпно място или във всяко помещение в удобни несесери на  стената, на вратата на шкафа и т.н. А не работещите изхвърлете, няма нужда да заемат място и да създават хаос.

Ако не можете да намерите нещо, не бързайте да отидете до магазина . Тъкмо удобен случай да въведете ред,  да откриете търсеното, а и много други съкровища, и разбира се ненужни неща, които да се разделите. Въвеждайки ред реда,  няма да купувате повторно вече съществуващи неща, които да заемат още място и разбира се струват пари.  Ако не можете да намерите отвертка, това не означава, че трябва да се купи нова – това означава, че трябва да си купите кутия за  инструменти, защото, ако се поставят нещата на местата си, те няма да изчезват.

Да се четат книги е много хубаво занимание, но колко от книгите, които сте прочели ще прочетете втори път? По добре вземайте книги от библиотека или разменяйте с приятели, отколкото да ги трупате в къщи. Със филмите положението е същото.

Хубаво е, че вещите не са полезни или  безполезни по принцип. Всяка вещ е полезна в точния момент за даден човек. Насочете се към общност в която можете да разменяте предмети, така те винаги ще са полезни за някого, а  в домовете ще има простор и удобство. Съседска, приятелска, религиозна, социална, има достатъчно групи в които човек може да участва и да бъде полезен на себе си и на другите.

Вещ, която не служи, се превръща в господар на хаоса, на когото трябва ежедневно да  робуваме. Силата да се разделим с ненужна за нас вещ или да не я купим ни носи повече простор у дома.

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 477 пъти