Целувката празнува
Целувката има свой световен празник и той се чества именно днес, на 6 юли. Отбелязва се официално от 1988 г. насам.
Ако се прегръщахме повече, ако се целувахме и обичахме повече … ех, че хубаво щеше да е! А за да допълним нейния празник, нека си приготвим и торта с целувки:
Торта с целувки
Продукти:
За блата:
- 5 яйца + 2 жълтъка (ако я прявиш с купени целувки може и без тях)
- 150 гр.захар,
- 4 с. л олио,
- 1 ванилия,
- 1 бакпулвер,
- 1 1/2 ч.ч. брашно.
За целувките: 2 белтъка,
- 2 ч.ч захар
За крема :
- 7 с.л захар,
- 250 мл прясно мляко,
- 2 с.л. брашно,
- 1 1/2 ч.ч. смлени орехи,
- 250 гр масло (предпочитам немско),
- 1 ванилия.
За сиропиране сок от компот от кайсии.
- 1/2 ч.ч. смлени орехи за украса
Блатът се приготвя по обичайния за пандишпаново тесто начин. Пека го в тава с d=38 cm. в загрята на 180 С фурна. Още при включването на фурната поставям в нея ореховите ядки да се запекат съвсем леко. След като орехите изстинат се смилат с машинка за орехи. За целувките разбийте белтъците на твърд сняг и тогава постепенно добавете захарта. В тава върху хартия с лъжица се оформят целувките. Сушат се около час при температура 100-120 С. За крема загрейте 7 с.л захар + 1 с.л. вода докато се получи карамел , залейте с 150 мл. мляко и варете докато се стопи карамела. Добавете размитото с останалото мляко брашно и варете докато крема се сгъсти. Щом кремът се охлади се добавят 1 1/2 ч.ч смлени орехи. Маслото със стайна температура се разбива, добавя се ванилията и след това лъжица по лъжица с много добро разбиване напълно охладения карамелен крем. Блатът се разрязва на две платки . Сиропира се със сок от компот от кайсии ( в оригинала бишкотите се потапят в подсладено прясно мляко, но аз предпочитам сока от компот защото е леко кисел и прави тортата по-свежа) и се намазва с 1/3 от крема. Върху него се поставят леко натрошените целувки така че да се покрие целия блат. Сиропира се леко и втората част от блата, намазва се с крем и внимателно се обръща върху целувките. Тортата се намазва с останалия крем и отстрани се посипва с 1/2 ч. смлени орехи. Украсява се според повода.
Източник: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=639.0;prev_next=prev
Статията е прочетена 469 пъти
Вашият коментар