Предлагаме ви едно ястие, което е преходно между есента и зимата. В сезона на изобилие на зеленчуци с пълнеж от типично зимното ястие зрелия боб.
За ястието са необходими патладжани, пиперки, домати, лук, зелени подправки по избор, сол, чесън също при желание, олио за пържене и сварен боб.
Патладжаните или се разделят на две чашки, които се издълбават или пък се ползва по дължина. Издълбаното съдържание се нарязва на ситно, и заедно със издълбаните „панички“ се накисва във вода да им падне горчивото. Пиперките се нарязват на ситно, доматите се настъргват. Запържват се парчетата пиперки, добавя се нарязан лук,  прехвърлят се в страничен съд да се оцедят. В мазнината  се изпържват парченцата патладжан и леко се позапържват и те се преместват настрани да се оцедят, а  патладжанeните панички и те леко се пръжват от всички страни и се отстраняват .  Изва ред на доматения сос да се  поизпари и запържи. Смесва се боба с пиперките и малко от патладжанените късчета, добавя се и малко от доматения сос, добавят се малко сол и зелени подправки. С тази смес се пълнят патладжанените панички. Слагат се в тава и около тях се слага още плънка от запържени зеленчуци и всичко се залива с доматения сос. Запича се за кратко, понеже всички продукти са предварително готови за консумация и им трябва само да се сплотят и запекат.
Няма точни мерки, всички комбинации са въпрос на импровизации и от това с колко зеленчуци разполагаме и за колко човека готвим ястието.
Трябва да се има в предвид че ястието става доста калорично и тежичко за една порция стига една паничка и малко от останалата смес.

Идеята ми дойде от тази картинка, и без да зная рецептата импровизирах. Продуктите са такива, че позволяват пълна свобода на действие.

Приятни импровизации и да не забравите да споделите най-добрите си произведения ; )

© Октомври 2010, Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 820 пъти