Арменската кухня е една от най-древните, научно е доказано, че преди повече от 2500 г. арменците вече пекат квасен хляб. Ястията се отличават с пикантен вкус, любимите им подправки са пиперът, чесънът, кимионът и много зелени тревисти растения. От зеленчуците най-често се използват картофите, доматите, зелето, патладжаните, чушките, морковите, краставиците, тиквичките и много други, традиционни и за България. Но често те се съчетават по необикновен начин с месото и рибата. Арменците обичат да солят ястията си повече. Едно от любимите им мезета е суджукът, който също е пикантен заради количеството сол и чесъна, пипера и канелата, които му придават специфичен вкус и  аромат.
Те ще ви нагостят с гъсти супи и ястия с телешко и овче месо. През пролетта там свиват сарми от лозови листа, а през лятото и есента ябълки, дюли, патладжани, чушки и домати се пълнят с кайма, ориз и зелени подправки. На трапезата непременно има и арменски хляб, известен като лаваш. Той представлява много тънки и дълги питки, които се навиват като палачинки, а дължината им достига половин метър. Пекат се както и преди 6000 години – в древните глинени печки тонири с цилиндрична форма, закопани в земята. Те се нагряват бързо и налепеният по стените им слой тесто се изпича за минути. Арменският лаваш е много популярен в света и заради ниската си калоричност – само 227 ккал в питка.

Ако искате и вие да се потопите в очарователния кулинарен свят на Армения, ви предлагаме следната рецепта за арменски специалитет:

Продукти:

1 пакет кори за баница
масло за намазване на корите
за сиропа:
1 кг. захар
900 мл. вода
1 с.л. коняк
за гриса:
1 л. пр. мляко
300 гр. захар
150 гр. грис
1/2 настъргана портокалова кора
3 яйца
100 гр. масло

Начин на приготвяне:

Млякото със захарта се слага да заври заедно с гриса. Вари се 10 мин. Прибавят се разбитите яйца. Сваля се от огъня, добавя се маслото и портокаловата кора. Оставя се да изстине. Една кора се намазва с масло, слага се от гриса и се завива на руло. Поставя се в намазнена тава. Нарязва се на парчета и се пече до златисто в предварително загрята фурна. С горещия сироп заливаме изстиналата баница.

Източник: Форуми към BG-Mamma

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 100 пъти