Руло
Продукти:
300гр пилешки гърди
500г телешка кайма
3-4 маслини
1 морков
5 с.л замразен грах.
1.сл. царевица
1средна гл. лук
1 яйце
2 с.л. галета
чубрица
кимион
чер пипер
стрк магданоз
сол
Приготвяне:
Каймата се омесва със ситно нарязания лук, яйцето, и подправките. Растила се и последата се слагат ивички пилешко месо, моркови, грахови и царевични зърна, и обезкостени маслинки. Увива се на роло и се слага в тавичка, Поръсва се с галета, сипва се малко вода. Пече се на умерена фурна до готовност.

Болярски кюфтета
Продукти:
500гр кайма
1 червена пиперка
3 маслини
3 скилидки счукан чесън
100 гр луканка
1 с.л. галета
буркан домати
чубрица
кимион
чер пипер
стрк магданоз
сол
Приготвяне:
Каймата се смесва с подправките и галетата. Разделя се на една или две големи топки. По средата им се слага нарязани на ситно пиперка, луканка и маслинки. Слага се в тенжера с доматен сос и се сваряват. Сервират се върху соса, нарязани на две парчета, за да се вижда мозайката и се декорира по вкус.

Задушено на фурна
Продукти:
500 гр пилешко или смесено месо.
чаена ч вино
1 дафинов лист
1/2праз
1/2 л олео
сол
оцет
черен пипер
домат
чесън
200г гъби
магданоз
чубрица
Приготвяне:

Месото се нарязва на кубчета и се смесва с марина: оцет/олео/сол. Добавя се ситно нарязан праз. Така престоява няколко часа в хладилника.
Поставя се в огнеопорен или керамичен съд. Слагат се подправките, виното, гъбите, при нужда се долива вода за да се покрие и се пече в умерена фурна до готовност. Накая се маха капака и се запича.

Да ви е сладко и Весела Коледа!

© Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 792 пъти