Стил » рецепти, сладкиши, традициите по света

По гръцки

публикувано от:  на април 7, 2011 няма коментари

Гръцката кухня е типично средиземноморска кухня. Най-важният продукт в гръцката кухня е зехтинът, който се използва както за салати, така и за готвене. Широко се употребяват рибата и всякакви морски продукти. От месата най – популярни са агнешко и козе. В гръцката кухня се използват много зеленчуци, най вече патладжани, домати и чушки. На трапезата винаги присъстват маслини и сирене. Най – популярните национални напитки са узо, ципуро, рецина и метаксата.

Ние Ви препоръчваме да опитате от традиционния гръцки сладкиш Галактобуреко ( млечна баница), който се приготвя по следния начин:

Продукти:

  • 400 г точени кори
  • 600 мл прясно мляко
  • 100 г грис
  • 3 бр. яйца
  • 100 г. захар
  • 5 г бакпулвер
  • 2 ванилии

За сиропа:

  • 2 ч.ч. вода
  • 2 ч.ч. захар

Приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта. Сварява се млякото и се маха от огъня. Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона, докато стане като крем. В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между корите се поръсва разтопен маргарин (масло). Изсипва се крема и се разпределя равномерно. Нарежда се другата половина от корите по същия начин, поръсени с маргарин. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност (около 30 минути). Готовия сладкиш се оставя да изстине напълно. Сварява се сиропа и се залива сладкиша (като преди това е нарязан на парчета). Оставя се една нощ да попие сиропа.

Приятен апетит!

Източник рецепта: Форум Bg-Mamma

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 886 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!



Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!