По гръцки
Гръцката кухня е типично средиземноморска кухня. Най-важният продукт в гръцката кухня е зехтинът, който се използва както за салати, така и за готвене. Широко се употребяват рибата и всякакви морски продукти. От месата най – популярни са агнешко и козе. В гръцката кухня се използват много зеленчуци, най вече патладжани, домати и чушки. На трапезата винаги присъстват маслини и сирене. Най – популярните национални напитки са узо, ципуро, рецина и метаксата.
Ние Ви препоръчваме да опитате от традиционния гръцки сладкиш Галактобуреко ( млечна баница), който се приготвя по следния начин:
Продукти:
- 400 г точени кори
- 600 мл прясно мляко
- 100 г грис
- 3 бр. яйца
- 100 г. захар
- 5 г бакпулвер
- 2 ванилии
За сиропа:
- 2 ч.ч. вода
- 2 ч.ч. захар
Приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта. Сварява се млякото и се маха от огъня. Прибавят се гриса, бакпулвера, ванилиите и яйчната смес. Разбива се до хомогенна смес и се връща на котлона, докато стане като крем. В намаслена тавичка се нареждат половината кори, като между корите се поръсва разтопен маргарин (масло). Изсипва се крема и се разпределя равномерно. Нарежда се другата половина от корите по същия начин, поръсени с маргарин. Пече се в предварително загрята на 200 С фурна до готовност (около 30 минути). Готовия сладкиш се оставя да изстине напълно. Сварява се сиропа и се залива сладкиша (като преди това е нарязан на парчета). Оставя се една нощ да попие сиропа.
Приятен апетит!
Източник рецепта: Форум Bg-Mamma
Статията е прочетена 912 пъти
Вашият коментар