Великденска салата – яйца до насита
Великденска салата – яйца до насита. Така я наричам от дете, макар, че в нея няма зеленчуци. На Великден се събират много сварени яйца и след като традицията с чукването им приключи, трябва да се оползотворят.
Аз си ги нарязвам на парченца, поръсвам ги с настъргано сирене, поливам ги с олио, черен и червен пипер и зелени подправки, по възможност пресни. Хубаво е ако се сложат върху листа от салата и се украсят с пера от зелен лук. И малко черни маслини биха завършили композицията чудесно.
То стана като приказката „Така и баба знае„. Уж щеше да е само от яйца пък… .
Като сме започнали с оползотворяването на Великденски яйца ето още идеи: Яйцата се разрязват на две, отделя се жълтъкът и се смесва с малко сирене и майонеза. Добавят се подправки на вкус и се шприцоват в яйчените лодки.
Сос за заливане на яйцата: 1 кофичка кисело мляко, 100 гр настъргано сирене, една скилидка слян чесън, стрък пресен копър нарязан на ситно, 1 лъжица зехтин.
За тези, които могат да ядът яйца до насита… Приятен апетит!
Й. Богомилова
Статията е прочетена 1 178 пъти
Вашият коментар