Салата с яйцаВеликденска салата – яйца до насита. Така я наричам от дете, макар, че в нея няма зеленчуци. На Великден се събират много сварени яйца и след като традицията с чукването им приключи, трябва да се оползотворят.

Аз си ги нарязвам на  парченца, поръсвам ги с настъргано сирене,  поливам ги с олио, черен и червен пипер и зелени подправки, по възможност пресни.  Хубаво е ако се сложат върху листа от салата  и се украсят с пера от зелен лук. И малко черни маслини биха завършили композицията чудесно.

То стана като приказката „Така и баба знае„.  Уж щеше да е само от яйца пък… .

пълнени яйцаКато сме започнали с оползотворяването на Великденски яйца ето още идеи:  Яйцата се разрязват на две, отделя се жълтъкът и се смесва с малко сирене и майонеза. Добавят се подправки на вкус  и се шприцоват в яйчените лодки.

Сос за заливане на яйцата: 1 кофичка кисело мляко, 100 гр настъргано сирене, една скилидка слян чесън, стрък пресен копър нарязан на ситно, 1 лъжица зехтин.

За тези, които могат да ядът яйца до насита… Приятен апетит!

Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 1 178 пъти