Египетска кухня (от арабски – مطبخ مصري) е смесица от местните кулинарни традиции на Египет и на средиземноморската кухня. Широка е употребата на бобови култури и зеленчуци.

Историята на Египетската кухня датира от Древен Египет. Археологически разкопки откриват, че строителите на Великата пирамида в Гиза са хранени с хляб, бира и лук. Употребата на бира изчезва  в египетския живот, след завладяването на Египет от мюсюлманите през 654 година ябълките остават основните плодове и подправка в египетските храни. Гуавата, която също е широко употребявана там от хилядолетия и до днес  е основния им източник на Витамин C. Египетска кухня е изключително благоприятна за вегетарианците, тъй като тя разчита много на зеленчуковите ястия. Въпреки, че храните в района на Александрия, и бреговете на Средиземно море използват много риба и морски дарове, по-голямата част от египетската кухня се основава на зеленчуковите изделия.

Египетската кухня се характеризира с ястия като Фул Медамес, Кушари, Пълнени гълъби с ориз, ястия с ориз и зеленчуци, Шаурма, Кебап, Фалафел и др. Едно от най-обичаните национални ястия е Кушари, което представлява смес от ориз, леща, макарони. Древните египтяни са известни с това, че са използвали много чесън и лук в ежедневните ястия. Прясно пюре от чесън и подправки се използва в доматената салата, и при приготвяне на пикантни пълнени варени или печени патладжани. Чесънът, пържен с кориандър се добавя към ястието Мулукхия, което е популярна зелена супа, направени от ситно нарязани листа от юта, понякога с пилешко или месо от заек. Пържен лук може да бъде добавен към ястието кушари.

Ето и как сами да си приготвите националното ястие Кушари:

Продукти:

1 ч. чаша леща

1 ч. чаша ориз

125 г. макарони

2 големи глави лук, накълцани

2 супени лъжици мазнина

2 чаши доматен сос чили (по желание)

сол

Начин на приготвяне:

Сварете лещата в подсолена вода, докато омекне. Прецедете. Сварете и ориза в подсолена вода, докато омекне и после го прецедете. Сварете макароните – по-добре да са дребни с кръгла форма, прецедете ги, изплакнете ги и отново ги прецедете.

Сложете съставките в тенджера. Запържете лука до златисто-кафяво, извадете го и го оставете на попивателна домакинска хартия. Прецедете мазнината от пърженето в тенджерата със смесените продукти. Сложете тенджерата на огъня и гответе между 7 и 10мин като често разклащате, за да не залепне.

Поднесете като залеете всяка порция с доматен сос и поставите отгоре пържения лук. Поръсете с люто чили по желание

Източник: www.wikipedia.org

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 830 пъти