Индия винаги е била носителка на едно вълшебно духовно изживяване, изпъстрено с цветове, усмивки и красота. Именно този свят са успяли да пренесат Роза Кумари, съпругът й Анил Кумар и двете им деца в град Варна чрез индийския ресторант „Ganesh“, който отваря портата на щастието, водеща до вълшебна Индия, за всички, които я харесват. Роза Кумари носи красотата на Индия в сърцето си и чрез специфичните дрехи за Индия я предава и на всички гости в ресторанта, рисува ги и с кана по ръцете – точно както в Индия.

Ето и какво сподели Христо Маджаров, един от гостите на ресторанта, по време на празника на Индия – деня на Републиката, за читателите на www.utro.bg:

Разкажете ни за себе си и за това, което ви свързва с Индия и индийския ресторант „Ganesh“ в град Варна?

  • Пиша книги – на индийска тематика съм издал книга по случай юбилея на Махатма Ганди с помощ на Индийското посолство. По този начин се опитахме да прокараме мост между Индия и България. Показахме, че през изминалия век във Варна е имало художник, който е бил приятел на Махатма Ганди и на много други известни личности от Индия. В индийските галерии са изложени негови картини, имат и книга, издадена специално за него. А относно това, защо посещавам точно този ресторант – причината е именно Роза и нейното семейство, които правят всичко със сърцето си и с много любов.

Какво може българите да научат от Индия?

  • Може да им помогне да се върнат към своите корени, тъй като тя е успяла да запази това познание, което у нас го има запазено само в някои села, обичаи, някои фолклорни песни. Тяхната цивилизация е запазила корените си, докато при нас се унищожава системно, но между бългаската и индийската нация има много общо и затова при всеки индийски празник се завръщаме към нашите общи корени, защото е имало време, когато сме били съседи. Имало е страна Балхара, която е била на север от Индия и санскрита ни е общ – благодарение на това в нашия език има много понятия, които са много близо до санскрита в сравнение с всички останали западни езици. В медицината им например се установява, че българите изключително бързо учат тяхната медицина за лекуване с билки – аюрведа.

Статия: К. Герчева, Януари 2012

Снимки: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 523 пъти