Стил » Изкуство, Интересни личности, традициите по света

Дисциплина, упоритост и изкуството да владееш себе си

публикувано от:  на март 14, 2012 няма коментари

Тези, които могат да станат управници, имат способността да намират победители.
Тези, които могат да побеждават противниците си, са силни.
Тези, които могат да бъдат силни, са способни да използват силата на другите хора.
За да можеш да използваш силата на другите хора, трябва да завладееш сърцата им.
За да можеш да спечелиш сърцата на хората, е необходимо да владееш себе си.
За да владееш себе си, трябва да си гъвкав.
Китайска мъдрост/550 г.пр.н.е. 

Ще ви запознаем с един човек, който умее да печели сърцата на хората и най-много сърцата на децата и е успял да увладее изкуството да владее себе, благодарение на дисциплина, упоритост и доза инат, а именно сенсей Орлин Славов, 3 дан карате киокушин и главен инструктур по карате киокушин в Спортен карате клуб „Вакизаши“ – град Варна.

Докато разговарях с него виждах в очите на учениците му голям респект, който витаеше навсякъде в залата, а в същото време се разбираше, че е и човек с голямо сърце … Ето какво разказа той за читателите на www.utro.bg за себе си и карате киокушин:

  • Казвам се Орлин Димитров Славов, занимавам се с киокушин карате. Започнах да тренирам киокушин карате през декември 1979 г. и аз съм един от първите каратисти в България, които за две години и половина тренировки станах първи дан, а за да станеш първи дан в карате киокушин е много трудно – изисква се много тренировки, голямо натоварване, трябва да бъдеш много силен, гъвкав, нужно е да се запомнят всички техники – за първи дан има 18 кати, които трябва да се знаят всички, заедно с кихона (каратето се разделя на кихон, ката и спаринг). Всяка година организираме голям семинар на Приморско, с който завършва учебната година – лагерът е една седмица и каним Шихан от Япония. Миналата година на лагера беше шихан Исобе, който е един от съратниците на Канчу Матцуи – един от неговите първи ученици и първи помощници. В семинарът участват деца от 5 години до 35, 50 и 60 години. Миналата събота на 10 март бяхме на състезание по киокушин карате за деца от 5 до 14 годишни, в което нашият клуб се включи с 9 души – участници и от тези 9 души трима спечелиха медали – Симона Николаева стана първа в категорията си и спечели купа и златен медал, Александър Стоименов спечели сребърен медал и Ирен Петрова, която също спечели сребърен медал. Изключително много съм доволен от децата – изпълнителни са и спазват дисциплина – когато дойдат на тренировка обличат си кимоната, връзват си коланите, отиват в другата зала и сядат в сейза, стоят и не мърдат, ако започнат много да приказват им се налагат наказания (подскоци, лицеви опори, коремни преси, гръбни преси) – това е възпитанието. Понякога на тренировки се събират по 25-30 деца и ако няма дисциплина и пълна тишина не можеш да работиш.

Какво ви дава лично на вас киокушин карате и на какво учи хората?

  • На първо място киокушин карате ми е дал дисциплина и се е превърнало в начин на живот. Не може да го тренираш 2-3 години и да кажеш, че си постигнал нещо – нужно е да си постоянен, упорит и много инат, защото карате киокушин е един от най-трудните стилове. От 32 години се занимавам с киокушин карате, но продължавам да бъда постоянен в тренировките, защото и преподавам и е необходимо да умея да показвам. Аз съм на 56 години и все още правя шпагат.

А Симона Николаева, която е спечелила първо място на състезание по киокушин карате за деца от 5 до 14 годишни сподели, че първо е тренирала танци, но си личеше, че притежава този боен дух, който я кара да продължи напред. Ето какво ни сподели и тя:

Какво е за теб киокушин карате?

  • За мен киокушин карате е част от живота ми. Запалих се по киокушин карате благодарение на брат ми и след това като се запознах с принципите, техниките, които ни показа Сенсей Славов и разбрах, че това е спорта, с който искам да се занимавам.

А какви са мечтите и плановете ти – ще продължиш ли да се занимаваш с киокушин карате?

  • Да, ще продължа да се занимавам и мечтая някой ден да стана и тренъор.

Какво е времетраенето на тренировките ви и колко често според теб човек трябва да се занимава с този спорт, за да стане наистина добър?

  • Тренировките ни са по час – час и половина, а за да станеш първи точно в киокушин карате трябва да се занимаваш много сериозно и трябва тренировките да са всеки ден. По този начин натоварваш себе си и при всяко едно повторение на движенията може да коригираш грешките си по-лесно.

Кое е най-ценното, на което те е научил този спорт?

  • Дисциплина и упоритост.

Статия: К. Герчева, Март 2012

Снимки: Мартин Дралчев


Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 901 пъти


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Айкидо – силата на духа | Тайните

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!