Часът на земята се отбелязва, последната събота на Март . Един час на практика не е достатъчно, но с този символичен жест, хора от цял свят се обединяват за да покажат, че не са сами в желанието си да се погрижат за своя голям дом Земята.
Изгасяйки осветлението, а защо не и телевизора и другите големи електроконсуматори, в приятна обстановка на свещи с най-близките си, можете да споделите идеи, да се опознаете в това малко отделено време заедно.
Миналата година за мен и моите близки беше вълнуващо да споделим с хора от целия свят една идея. През целия ден емоционално се подготвяхме за това, разговаряйки с всичките си познати. Децата също много се вълнуват от грижата за Природата. След като с пример сме им показвали, как да живеят екологично, в този един час е нещо, като знак, че много други деца и родители по света правят същото. Децата са много чувствителни, към такива масови емоции, но някои се страхуват от тъмното. Организирайте им игри, и забавни изненади за да не се чувстват дискомфортно през това време. Интересна идея е да се направи театър на сенките. На пламъка на свещите е много подходящо това.

Миналата година се проведе най-мащабната кампания до сега в света. Включиха се 88 държави и над 4000 града. Милиони хора угасиха осветлението си точно в 20:30 часа. Много български градове също взеха участие.

Часът на Земята започва да се празнува за първи път през 2007 година в Сидни. Тогава 2,2 милиона австралийци угасват осветлението си. Така се поставя началото на вече превърналото се в традиция честване. Денят, в който световния час на Земята се отбелязва, е последната събота на месец март. Инициатори на тази кампания са WWF – една от най-големите природозащитни организации, основана още в 1961 година.

София е първият български град, който потвърди участието си. Четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак на 27 март 2010 г. – извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго. Към тях ще се присъединят планината Тейбъл Маунтин над Кейп Таун в Южна Африка, кралският дворец в Банкок, Тайланд, мостът Голдън Гейт в Сан Франциско, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и националният паметник Маунт Ръшмор в САЩ. В Хирошима, Япония, ще се включи и Паметникът на мира. В Лондон ще притъмнее виенското колело „Ландън Ай”, както и рекламата на „Кока-Кола” на „Пикадили Съркъс”.


карта на Часът на Земята:

http://www.earthhour.org/Homepage.aspx
Й. Богомилова

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==