Св. ГеоргиГергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец, 6 май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като главен празник на овчаря.

Честит празник на настоящите и бивши военнослужещи и на всички именници!

Историята

Свети Георги е живял по времето на император Диоклециан в периода между 275  – 306 г. Родом от Кападокия, син на христянски родители, той бил възпитан в истинско християнско благочестие. Баща, който умрял защитавайки христовата вяра.

Когато възмъжал постъпил в армията. Благодарение на качествата си той бързо се издигнал и още  20-годишен получил титлата трибун и  бил разпределен в личната гвардия на Диоклециан в Никомедия. Императорът бил възхитен от доблестта и храбростта на младежа и го удостоил с още по-висок чин, като дори го направил член на държавния съвет.

Разбира се,  Диоклециан не знаел каква вяра изповядва младия му военноначалник. Към 303 г. императорът издал едикт за преследване на християните на територията на цялата империя. На Георги било заповядано да вземе участие в гоненията, но той излязъл пред съвета и смело критикувал решението на императора.

Вбесен от дръзката постъпка, Диоклециан наредил „предателят“ да бъде затворен. Бил подлаган на жестоки мъчения, но оцелявал. Накрая той поискал от Диоклециан да го заведе в храма на Аполон. Зарадван, императорът помислил, че Георги се е предал и иска да принесе жертва на боговете.

Но когато влезли в храма, светията само с думи прогонил бесовете от идолите, а самите идоли паднали с грохот на земята и се разбили на парчета. При вида на всичко това, жената на императора – Александра – прославила публично Христа. Вбесен, Диоклециан заповядал Георги и Александра – собствената му жена, да бъдат посечени.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==