Днес » България, именни дни, История, календар

Св. цар Борис, покръстител на българите

публикувано от:  на май 1, 2012 няма коментари

Св. цар Борис Михаил ПокръстителПразнува се на 2 май се почита Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ
(852 – 889 година). За покръстването  на българите цар Борис преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България да извършат покръстването.

Цар Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името Михаил. Кръстили се болярите и целият народ  през 865 година.

Учениците на Кирил и Методий  намерили прием в България и подпомагали цар Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност.  Цар Борис  през 889 г.  отстъпил престола по-големия си син Владимир и се отдалечил в манастир. Недоволните  от покръстването боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Щом разбрал за това  Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкия син Симеон.

Върнал се в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах  на 2 май, 906 г. За делата си като покръстител  на българите, св. цар Борис е наречен „равноапостолен светец“.

На 2 май празнуват имен ден празнуват  именниците Борис, Борянa, Борислав, Борислава,  Боряна

Източник:pravoslavieto.com

 


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!


Свързани статии:

  1. Календар Май | Днес
  2. Събитията, които са се случили на днешния ден: 2 май | Справочник

Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!