А днес казахте ли "Благодаря"?
А днес казахте ли „Благодаря“?

Помните ли, че в нашия език има и такава дума – Благодаря? Употребявате ли я? Колко често в последните дни я казахте? Но не проформа, а искрено, от сърце? Или може би предпочитате да използвате други думи, като примерно „Мерси“, „Тенкс“, „Тенкю“… ? Как е така, по-модерни ли се чувствате?

А знаете ли какво означава и от къде произлиза думата „Благодаря“?

В думата „Благодаря“ много лесно се различават двете думи „благ“ и „дар“. Тоест, за твоята помощ към мен, аз ти пращам „благ дар“, дарявам пожелание за много блага. Тази дума има много повече смисъл, заряд в себе си, от чуждоезичните думи. Произнесете я няколко пъти на глас и ще усетите силата и, топлината и.

Употребявайте „Благодаря“ често, но винаги на място, смислено, искрено. Само тогава тя ще бъде полезна на вас и на човека, помогнал ви. А пък още повече когато я казвате и с усмивка, тогава чувството е неописуемо. Погледнете човека, очите му, реакцията му, когато му благодарите искрено, с усмивка. Нали има разлика от казаното формално „Мерси“?

Така, че не пропускайте, и днес кажете „Благодаря“ на човека, до вас, който е отделил от времето и силите си и ви е помогнал с нещо.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!