Боровинките са една от храните, които ни предпазват от Слънцето
Боровинките са една от храните, които ни предпазват от Слънцето

Когато лятото наближи се нуждаем от защита срещу слънцето. Повечето от нас си мислят, че козметиката ни предпазва, но грешат, защото освен външно трябва да се предпазим и вътрешно – затова допринасят определени храни, които ни пазят от Слънцето.

Антиоксидантите в слънцезащитните продукти и факторът SPF са свързани. Плодовете произвеждат именно тези антиоксиданти, които ги предпазват от гниене по редица причини. За да предпазим клетките на кожата от UVA и UVB лъчите можем да добавим в менюто си плодове и зеленчуци, като най-полезни са тези с ярка окраска. Това са някои от полезните храни:

Чушки

Каротиноидите, които в последствие стават витамин А, формират вкуса и цвета на чушките. Те защитават кожните клетки и възпрепятстват унищожаването на тънкия липиден слой.

Домати

Червеният цвят на домата се дължи на тъй наречения ликопин. Според проучванията освен да предпазва кожата от вредните лъчи, той представлява и добро средство срещу развитие на заболявания на простатата.

Диня

Динята представлява диетичен продукт съставен от целулоза и ликопин. Освен за утоляване на жаждата, динята предпазва кожата от слънцето.

Зелен чай

Свойствата на зеления чай са известни на всички. Поради високото съдържание на антиоксиданти, чаят действа благоприятно на функционирането на сърдечно-съдовата система. Други негови действия са профилактиката на раковите заболявания, пречистването от токсини и шлаки, функциите на имунната система и поддържането на фигурата в добро състояние. Това се дължи на мощните антиоксиданти, наречени катехини, които защитават от  UVA и UVB лъчи.

Какао

Какаото съдържа над 700 полезни съединения като повечето са  антиоксиданти. За едни от най мощните антиоксиданти се смятат какаовите флаваноли, които ни предпазват от слънцето, намаляват шанса за инсулт, сърдечен пристъп, високо кръвно налягане и както зеления чай помагат за нормалната функция на сърдечно-съдовата система. Затова яжте какао и тъмен шоколад.

Сини и виолетови плодове

Това са плодове като касис, черница, къпини, боровинки и др. Цветът им се дължи на антиоксидантите наречени антоцианини, които предпазват от дегенеративни, хронични заболявания и действието на слънцето.

Куркума

Тази така известна в Индия подправка е една от най-полезните подправки, но се среща рядко в България. Куркуминът в корените не само прави цвета на куркумата наситено жълт цвят, но и поддържа имунната система, притежава противовъзпалителни свойства и усъвършенства мозъчната дейност.

Риба

В нея се съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват сърцето и кожата, но и поддържат клетките здрави за по-дълго. Колкото по-мазна е рибата – сьомга, сардини, херинга, риба тон, толкова по-добре.

Въпреки благоприятно действието на тези храни не прекалявайте със слънцето! Заложете на плодове и зеленчуци, но използвайте и слънцезащитни продукти.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 95 пъти