Най-подходящото време за есенно почистване на дома е краят на септември и началото на октомври. Това време е подходящо да направите преглед на своя дом, да почистите и подредите мебелите, предметите, да се приготвите за зимата.

Ето и нашите съвети, какво да направите, за едно добро есенно почистване на дома:

  1. Не оставяйте прозорците пренебрегнати. Прозорците се мият и през пролетта, но и през есента. Прахът не подбира сезоните и се трупа целогодишно. Почиствайте ги и през есента за да може през стъклото да влиза повече светлина. През зимата естествената слънчева светлина не е толкова силна, но за сметка на това е ключово условие, което придава домашен уют.
  2. Почистете килимите – известно е, че килимите лесно стават обект на домашен прах. Той се наслагва и прониква във вътрешността на килима, като така променя цвета му. Затова и прането, както и изтупването ще освежат килима. Препоръчително е и при възможност да почистите също дамаската на дивана, както и декоративните възглавнички, защото и при тях се натрупва прах. Според ресурсите, с които разполагате може да намерите фирма, която се занимава с почистваща дейност или просто да почистите дивана на ръка.
  3. Oбърнете матраците – една от задължителните мисии на есенното почистване на дома е да обръщате матрака. Освен, че така го запазвате за по-дълго време, можете да сте сигурни, че няма да се образуват вдлъбнатинки, които често се образуват при спането на едната страна. Така ще се наслаждавате на спокоен и лек сън.
  4. Подредете гардероба – независимо от сезона, гардеробът винаги се нуждае от подреждане. Но не спирайте само с изваждането на дрехите за по-студени дни и прибирането на летните. Можете и да почистите рафтовете от прах, както и да прегледате кои дрехи са за изхвърляне. Така ще разполагате и с повече пространство.
  5. Разгледайте за паяци – започне ли да захладнява, паяците се активизират и търсят топлината, която домът осигурява, затова и можете да забележите, наличие на паяжини по ъглите.
  6. По време на есенното почистване може да се захванете с по-сериозното измиване на съдовете, които не използвате толкова често. Например кристалните чаши и скъпите сервизи, които са събрали прах по време на престоя си.
  7. Не забравяйте балкона – уверете се, че отводняването работи и дали няма запушване от листа и мъх. Ако има мебели ги опаковайте за през зимата, за да се запазят до лятото. Приберете летните цветя, за да презимуват вкъщи.

Надяваме се нашите съвети да са успели да ви помогнат при вашето есенно почистване на дома ви. Така той ще бъде хубав, топъл, уютен за студените месеци от календара.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 285 пъти