В кухнята на Карлсон, който живее на покрива …
За закуска …
Канелените кифлички на Карлсон
Карлсон: „в твоите безсрамно скъпи кифлички би трябвало да има повече канела“
тесто:
25г мая
75г масло
2.5 дл пр. мляко
0.5 дл захар
1 щипка сол
евентуално 1 чл млян кардамон
около 7 дл брашно + брашно за месене и точене
пълнеж:
50 г масло
0.5 дл захар
1 чл канела
1 яйце за мазане отгоре
Приготвя се тестото и се оставя да втасва 30 мин.
Разделя се на 2 части, всяка част се разточва с размери прибл. 20х50см, пълнежа се нанася отгоре, навива се на стегнато руло откъм дългата страна и с нож се режат кръгчета дебели около 1см, слагат се в хартиени формички (като за мъфини), покриват се и се оставят да втасват 30 мин.
Отгоре се мажат с разбито яйце и се пекат около 10 мин при 220 градуса.
За обяд или вечеря …
„Изведнъж Карлсон престана да се разхожда из стаята. Той замря на място и задуши въздуха като ловджийско куче.
– Кюфтета от месо – рече той. – Обожавам вкусните малки кюфтенца! О, великолепни кюфтенца! Те тъй възхитително миришеха, бяха тъй хубаво изпържени, зачервени – с една дума, бяха такива, каквито трябва да бъдат кюфтенцата от месо!“
А за десерт …
„Пресладък прах“ по рецептата на Карлсон, който живее на покрива. Ще вземеш малко шоколад, малко бонбони, ще добавиш също такава порция курабии и всичко това ще счукаш и хубавичко ще го размесиш…“
Източник: http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/caramel-hazelnut-tarts/
Статията е прочетена 946 пъти
Вашият коментар