Необходими продукти за баклавата:

1 пакет кори
400-500 г. смляни орехи
250 г. захар
1 пакетче ванилия
олио за напръскване на корите и за намазняване на тавата

Необходими продукти за сиропа:

400-450 г. захар
100 мл. вода
1 пакетче ванилия
1 лимон

Приготвяне:

Намажете форма за сладкиши (тавичка) с олио. Смесете орехите и ванилията. Разстелете малко от сместа върху корите, които предварително сте напръскали с малко олио. Корите се навиват на малки рулца, след като сте сложили сместа, и се нареждат в тавичката. Пече се в предварително загрята до 200° С фурна до приятно кафяво.

Междувременно пригответе сиропа: залейте захарта с вода, добавете ванилия и нарязан на кръгчета лимон. Оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.

Залейте опечената баклава с горещия сироп, сложете я отново в топлата фурна и я оставете за още 15-20 минути, за да поеме сиропа. Когато е готова, я преместете в чиния и я оставете да престои, за да поеме сиропа, след което е готова за консумиране.

Приятен апетит!

Снимка: Мартин Дралчев

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 457 пъти