Днес » България, Български Личности, днес, История

250 години от написването на „История славянобългарска“

публикувано от:  на юни 19, 2012 няма коментари
Бои за коса от Agora BBeauty
250 години от написването на "История славянобългарска"

250 години от написването на "История славянобългарска"

290 години от рождението на Паисий Хилендарски и 250 години от написването на първата българска възрожденска книга – „История славянобългарска“ се честват днес (19.06.2012 г.) под патронажа на президента и вицепрезидента.

С тържествена вечерня и петохлебие празникът ще бъде отбелязан официално тази вечер в Стара Загора. В 9 часа в единствения български храм, който носи името на Пайсий Хилендарски, започва божествена литургия, която ще отслужат Старозагорският митрополит Галактион и духовници от Светия синод. В 9 ч. започва и празнична света литургия в катедралния храм „Свети Александър Невски“. От 11 ч. в президиума на БАН започва академичното честване.

„История славянобългарска“ – книгата, която поставя началото на националното ни Възраждане, е завършена през 1762. Известни са около 70 преписа на Паисиевата история, от които до нас са достигнали около 45. Сред преписвачите са хора от ранга на Петко Славейков и Христаки Павлович. Първият препис е на Софроний Врачански от 1765 г. За живота на Паисий данните са оскъдни. Спор има дори за родното му място. През ХІХ и ХХ в. са изградени различни хипотези: Банско, село Доспей, Самоковско, или село Кралев дол, Пернишко. Според акад. Петър Динеков най-правдоподобна е хипотезата, според която отец Паисий е роден в Банско през 1722 г. Смята се, че е починал през 1773 г. в село Амбелино, което днес част от Асеновград. Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква през 1962 г.


Share on Facebook!


Ако харесвате материала, бихме били благодарни да гласувате с бутончето +1 на Google.


==========
Digg this!Add to del.icio.us!Stumble this!Add to Techorati!Share on Facebook!Seed Newsvine!Reddit!Вашият коментар:
Моля пишете на Български или комeнтара Ви няма да бъде публикуван!