Пица
За приготвянето на 400 гр тесто, което отговаря на две готови пици с диаметър 23 см, са необходими:
- 150 мл хладка вода;
- 1/2 чаена лъжичка пудра захар ;
- 1 равна чаена лъжичка суха мая;
- 225 гр брашно;
- 1/2 чаена лъжичка сол;
- 30 гр краве масло.
Приготвяне на блат за пица:
- Излейте водата в купа и сложете в нея захарта, за да се разтвори. Добавете маята и я разбъркайте с вилица. Оставете захлупена купата на топло място за 10 минути;
- Пресейте брашното и солта, стрийте ги с маслото и направете кладенче в средата. Сипете разтворената във водата мая и разбъркайте до получаване на меко тесто;
- Добре омесете тестото върху поръсена с брашно повърхност: то трябва да бъде гладко, еднородно и вдлъбнатинките от пръстите по него да личат за известно време;
- Сложете тестото в купа и го покрийте отгоре с фолио. Оставете го на топло за 1 час, докато удвои размерите си;
- Поставете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го месете с юмруци, така че да не останат мехурчета въздух и стане гладко. Разточете го с точилка, за да се образува кръг.
Тавата, в която ще се пече пицата, се намазва с олио. Разстила се тестото, краищата му се повдигат по стените на тавана. Отгоре се подреждат нарязани на тънки парчета колбас (кремвирши), на ивички лук и настърган домат или доматен сок. Върху тях се настъргва кашкавал, може и сирене, както и подправки по вкус (чубрица, риган). Пицата се слага в загрята фурна на 180 градуса. Пече се докато придобие светлокафяв цвят.
Приготвила: Деница Стефчева
Статията е прочетена 210 пъти
Вашият коментар