За приготвянето на 400 гр тесто, което отговаря на две готови пици с диаметър 23 см, са необходими:

  • 150 мл хладка вода;
  • 1/2 чаена лъжичка пудра захар ;
  • 1 равна чаена лъжичка суха мая;
  • 225 гр брашно;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 30 гр краве масло.

Приготвяне на блат за пица:

  1. Излейте водата в купа и сложете в нея захарта, за да се разтвори. Добавете маята и я разбъркайте с вилица. Оставете захлупена купата на топло място за 10 минути;
  2. Пресейте брашното и солта, стрийте ги с маслото и направете кладенче в средата. Сипете разтворената във водата мая и разбъркайте до получаване на меко тесто;
  3. Добре омесете тестото върху поръсена с брашно повърхност: то трябва да бъде гладко, еднородно и вдлъбнатинките от пръстите по него да личат за известно време;
  4. Сложете тестото в купа и го покрийте отгоре с фолио. Оставете го на топло за 1 час, докато удвои размерите си;
  5. Поставете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го месете с юмруци, така че да не останат мехурчета въздух и стане гладко. Разточете го с точилка, за да се образува кръг.

Тавата, в която ще се пече пицата, се намазва с олио. Разстила се тестото, краищата му се повдигат по стените на тавана. Отгоре се подреждат нарязани на тънки парчета колбас (кремвирши), на ивички лук и настърган домат или доматен сок. Върху тях се настъргва кашкавал, може и сирене, както и подправки по вкус (чубрица, риган). Пицата се слага в загрята фурна на 180 градуса. Пече се докато придобие светлокафяв цвят.

Приготвила: Деница Стефчева

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 210 пъти