Средиземноморската кухня е богата, разнообразна и вкусна
Средиземноморската кухня е богата, разнообразна и вкусна

Средиземно море буквално означава море по средата на Земята. Център на много древни цивилизации, империи и религии то с право е заслужило името си. Безчет завоеватели са били привлечени от неговите съкровища, защото  за тях да владееш Средиземно море било като да владееш целия свят. Така била създадена и средиземноморската кухня – смесица от многобройни народи и култури.

Разположението на морето също дава своя принос. Затова е богато на морски дарове – стриди, сепии, скариди, октоподи, калмари и много видове риба – хамсия, мерлуза, скариди, змиорка, морски език и други. В средиземноморската кухня ястията се подготвят различно – просто ги подправят с лимон и зехтин или пък приготвят традиционната яхния. Дори салата “Никозия” с риба тон, аншоа, домати, лук, зелен фасул, домати, чесън, твърдо сварени яйца и подправки. Италианците пък задушават мерлузата или сардините на фурна с вино, чесън, лук и домати.

Въпреки сухата почва по бреговете растат ароматни подправки. Заради специфичният си вкус розмаринът е оценен доста високо. Кедровите ядки също са на почит особено във Франция и по Източното Средиземноморие. Но нищо не може да се сравни с дафиновия лист, който в древни времена е бил на почит в Гърция, когато са увенчавали победителите в спортните и поетическите състезания или са го добавяли в ястия от говеждо и дивеч. Освен това той е естествен консервант. Дори босилекът който е вносно растение също бива на почит сред средиземноморските народи.

По бреговата ивица най-добре се чувстват маслините и лози. Освен тях има пшеница, патладжан, ечемик, чешки, артишок, тиквички, бамя, бакла, леща, боб, грах, нахут. Доматът в средиземноморската кухня пък прави компания на чесъна и лука. Въпреки топлия климат, средиземноморците успешно преработват млякото в хубави сирена.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 235 пъти