История на виното в Гърция
История на виното в Гърция

Знаете ли, че историята на виното в Гърция е интересна, а за някой хора и неочаквана? Смята се, че Гърция е една от страните, в които виното се появява, но също така и в продължение на векове гърците загубват интерес към виното и не го произвеждат.

Докато Платон, Аристотел и техните последователи дискутирали теми като изкуствата, политиката, любовта и смисълът на живота, вино никога не липсвало. А то било от най-хубавото – гръцко. Според сведенията древните гърци започнали да правят вино през VII век пр. Хр. С времето традиционното гръцко вино било разпространено и в Сицилия, Италия, Испания и Франция.

Древните гърци били любители на сладкото вино, най-често разредено с вода, което пиели след ядене. Правели го от сладки плодове и често за да им придадат по-разнообразен вкус добавяли и подправки, билки и цветя. Хипократ – бащата на медицината бил “фен” на виното и дори го препоръчвал на пациентите си.

Историята на виното продължава и по времето на Византийската империя, пиенето на вино по време на хранене било обичай на гърците. Понякога дори използвали виното като съставка в някои ястия.  Когато през XV век Византия станала част от Османската империя, заради наложения данък лозарите спрели да произвеждат вино. Само служителите в някои манастири продължили да правят вино.

Дори след освобождението си през 1821 г., гърците не успели да възродят винопроизводството си. Чак през 1937 г. бива основан Института за вино от Министерството на земеделието. Заради икономическите проблеми и други фактори винопроизводители стъпват на крака чак през 50 години на миналия век. Рецината – се превръща в национална напитка, с която света асоциира Гърция.

Първата винарска изба за качествени вина отваря врати през 1966 г. След 5 г. е гласуван законът за апелациите. Гръцките вина се пият само от познавачи и дори самите гърци предпочитат бира и узо.  Над 300 вида сортове, повечето от които местни са направили Гърция толкова успешен винопроизводител през последните 20 години. Най-популярни сортове бяло вино са антири, асиртико, мосато, малагуса, мошофилеро, робола, саватиано и родитис, а от червеното – агиоритико, мавродафне, ксиномавро, мандилари.

Има 28 района разделени на 10 области където се произвежда вино с контролирано наименование за произход – Пелопонес, Тесалия, Епир, Крит , Йонийски острови, Цикладски острови, Додеканези, Егейски острови, Македония и Средна Гърция.

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 199 пъти