Нашите съвети ще ви помогнат да пестите енергия у дома
Нашите съвети ще ви помогнат да пестите енергия у дома

Най-често задаваният въпрос – как да намалим разходът на ток у дома и по този начин да пестим енергия?

Дори най-малките неща могат да повишат значително сметките за ток. Затова като превантивна мярка можете да направите проверка кои са най-често употребяваните уреди  и кои от тях изразходват най-много енергия. Установено е, че около 11% от крайната сума се дължат на готварските уреди, а между 17 и 20%  за осветлението у дома. Тук ще намерите популярни съвети за това как да пестите енергия у дома. Някои от тях може да са ви известни, но използвате ли ги наистина?

Топло или студено?

Често се случва да не можете да решите дали ви и топло или студено. Това е една от най-популярните причини сметките да се повишават, когато е студено. Не правете грешката да включвате и изключвате отоплението непрекъснато, защото всяка промяна в градусите повишава сметката с около от 3 до 5%.

Най-подходящата температура през студените месеци е в порядъка на 21-23 градуса. Поддържайте тази температура колкото можете по-често. Например не забравяйте да затворите вратата, за да не изстудява стаята. Уредите с вграден термостат са най-тачени, защото поддържат стайната температура по-лесно, и можете да променяте температурата по необходимост.

Обърнете внимание на уредите

Уредите са от изключителна важност. Тяхното купуване, поддръжка и използване трябва да бъдат правилно обмислени. Старайте се да купувате уреди от клас А, тъй като те са най-икономични. Това не трябва да ви позволява да оставяте уредите включени дори, когато не ги използвате. Колкото и безобиден да изглежда режимът „stand by” честото му използване неизменно влияе на крайната сума.

Не забравяйте да почиствате въздушните филтри на климатика. Така той ще работи по-качествено, което на свой ред ще намали разхода на енергия. Помислете и за хладилника. Първо решете какви продукти са ви нужни и чак тогава го отворете. Така едновременно ще вземете всичко на куп, а и ще спестите енергия.Не забравяйте да подреждате рафтовете.Освен начин въздуха да циркулира свободно, така намалявате и харченето на енергия. По същата причина не оставяйте бутилките в хладилника отворени, защото след време течността в тях се изпарява и уредът започва да харчи повече енергия в борбата с изпаренията.

Как да спестите енергия, докато готвите?

Известно е, че готварските уреди се използват на-често. Следващите хитринки ще ви помогнат да спестите енергия при употребата им:

  • Предварителната подготовка е от съществено значение. Важно е да знаете какво ще готвите утре и кои продукти ще са ви нужни от по-рано. Сложете бобът да кисне в тенджера с вода, за се свари по-бързо. Оставете замразените продукти сами да се размразят.
  • Гответе с тенджери и тигани с равно дъно. Ако те имат някакви „неравности“, харчат с 50% повече енергия от здравите.
  • Големината на котлона и съда трябва да са близки. Когато едното съответства на другото, ще спестите до 25% енергия.
  • Винаги изключвайте котлоните и фурната преди да махнете храната от тях. Така пестите електричество, и едновременно с това продължавате да готвите, защото уредът продължава да отделя гоплина.

Да бъде светлина

Осветлението също изразходва доста енергия. Това е и много важна причина винаги да изключвате лампата, когато напускате стаята. Използвайте следващата хитрост – вместо две по-слаби крушки, използвайте една по-силна. Разбира се, най-добри са луминисцентните лампи, понеже харчат 75% по-малко енергия от другите и издържат по-дълго. Най-доброто решение за външно осветление е това с вградени детектори, които да го включват, когато има човек наблизо. Вярно е, че са по-скъпи, си струват и в бъдеще ще забележите плюсовете в сметките  за ток.

Други съвети за пестене на енергия през зимата

  • Ако не използвате зарядното за телефона, го изключвайте от контакта.
  • Не допускайте топлината в дома да се изразходва. Предварително се погрижете за всички процепи, прозорци и врати, които могат да пропуснат топлият въздух навън. Около 40% от загубите на енергия се дължат именно на неточната или пренебрегната подготовка на дома през зимата.
  • Когато не използвате бойлера, го изключвайте. Приказките, че след като загрее и сам се изключи, уредът не изразходва ток са просто легенда.
  • Не ставайте маниаци на тема пестене на енергия!

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!


Статията е прочетена 87 пъти