Ако се ядосвате, че улиците не са почистени… А вие почистихте ли тротоара пред вашия дом или работно място?
Зимата пак май ни изненада…Аха и да ни се размине без сняг, нали? Няма смисъл от паника и ядосване. Снега е нормално явление за страната ни по това време на годината. Ако всеки спазва своите отговорности, ще е по-приятно и безопасно в снежна България.
Съвети при снеговалеж:
* За здравите хора е хубаво упражнение да размахат лопатите за ринене на сняг. Хубаво е ако помогнат и на болни и възрастни хора, които не могат сами да си разчистят входа и дори да им помогнат с набавяне на хранителни продукти и лекарства. Нека бъдем добри към хората в нужда.
*За болните, ако не е наложително стойте си в къщи, за да не усложнявате състоянието си. Преглътнете гордостта и помолете за помощ.
*За хлъзгавите места по улиците и тротоарите е хубаво да се хвърли пясък или пепел.
* Пазете се и от ледени висулки.
* Тежеста на снега, може да отчупи изгнили клони.
*Ако е хлъзгаво по добре да паднете по дупе отколкото да счупите крак или ръка. Но падайки назад пазете главата.
*Надрасквайте подметките на обувките с пясък, ако нямате грайвери. А за да не пропускат можете да ги намажете с мазнина.
* Налейте да имате вода за пиене у дома при случай че замръзнат тръбопроводите.
* Отоплявайте се с изправни уреди. Пазете от тях запалими предмети и не ги оставяйте без надзор.
* Проветрявайте два три пъти дневно за няколко минути с широко отворен прозорец. Открехнатия не прави добро проветряване и само изтудява.
* За пътуване: Не предприемайте път, ако не се налага.Ако все пак се налага за предпочитане е влак.
*Ако все пак сте заклет шофьор: ако нямате зимни гуми и автомобила ви е неизправен, не поемайте излишен риск. Ако все пак се налага и тръгнете: Вземете топли дрехи,одеало, кибрит, фенерче, нож, въже, термус с топъл чай, лекарства, храна и вода поне за два дни. Обадете се на близък къде отиват и кога трябва да пристигнете. заредете си батерията на телефона. Поинтересувайте се за пътната обстановка за посоката в която пътувате и следете по радиото как се променя. Запишете номера на пътна помощ и гражданска защита за региона. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. Окажете помощ на изпадналите в беда. При измръзване >>>

Ето какво гласят общинските примерно правилниците за задължения за снегопочистване през зимата :
*За организацията на дейността по снегопочистването, Кметът на Общината издава заповед.
*При снеговалеж и заледяване, всички ръководители на публични учреждения, търговски дружества и кооперации, юридически лица с нестопанска цел, еднолични търговци, лица упражняващи свободна професия и физически лица, обитаващи сгради или обособени обекти в етажната собственост, са длъжни, лично или чрез трети лица, да организират своевременно и постоянно почистване на тротоарите и площадките в района на сградите, които заемат, съответно пред жилищните сгради, за осигуряване на нормален работен процес, безопасно движение и достъп до сградите.
*При нарушаване на разпоредбата на ал. 1, на виновните лица се налага наказание глоба в размер от 50 до 200 лева или имуществена санкция в размер от 150 до 300 лева.
*При почистване на сняг се забранява натрупването му:
– върху тротоарите, без да се остави място за движение на пешеходците, както и в обсега на автобусни и тролейбусни спирки и срещу входове на гаражи;
– в уличните регули и решетки за оттичането на водата;
– по стволовете на дърветата и в разделителните ивици на булевардите, ако снегът е обработен със съответните препарати.
* При нарушение виновните лица се налага глоба в размер от 50 до 200 лева.

Поинтересувайте се конкретно за вашия регион как стоят нещата.

Още теми за безопасност:

Новогодишни празници пазете се от студа измръзване
заледени улици безопасност в храмовете безопасен труд
на лов за кърлежи безопасност в жегите

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==