Глупаво е да съветваш хората да се обличат топло в студено време. Но въпреки това трябва ли да стане „белята” . Най-уязвими са децата. Примамени от снега няма да усетят че им е студено докато не ги заболи. Безсмислено е и да казваме на родителите да не ги оставят без наздор. Със сигурност има такива родители които ще са на работа по това време. Тинейджърите също са в рискова група. Кипи им отвътре и облечени в тесни модни дрешки, неразумно може да премръзнат.
Всичко ни се струва в страни от нас докато не ни дойде до главата. Но последиците от измръзването може да са фатални.
Старите хора страдащи от атеросклероза също са много застрашени от студа. Нямайки пари да си платят за отопление, обездвижени и безпомощни биха страдали в болезнен студ. Ако познавате такива хора, не чакайте да помолят за помощ. Предложете им я според възможностите си.
Бездомниците също са застрашени. Ако наблизо има такива хора, смилете се над тях и им дайте стари одеяла и дрехи, обувки. Храна и дори подслон в някое ненужно помещение.
Нека бъдем хора в тези трудни дни.
Нека повторим неща които уж всички знаем:

Първите щети – по преценка на експертите – могат да бъдат нанесени още при температури от плюс 6 градуса, и то най-вече при по-голяма влажност на въздуха или при силен вятър.При по-ниски температури кръвоносните съдове се стесняват, транспортира се по-малко количество кръв, за да се изразходва по-малко топлина. Пониженото кръвно налягане води дотам, че в студа лицата на хората са по-бледи и крайниците побеляват. При по-продължителното излагане на студа в клетките се образуват ледени кристали, червените кръвни телца се скупчват на едно място, което има за последствие нарушения на кръвообращението, а при най-тежките случаи – умъртвяване на тъканите.
Най-уязвимите части са крайниците, лицето и ушите.
*По-добре да сме навлечени с разнородни и по-старички дрехи отколкото да ни боли после. За предпочитане са вълнените ръкавици и шалове . Вълната е уникална в задържането на топлината, дори и мокра, но за предпочитане е да не се мокри.
Дрехите трябва да са на пластове а не една дебела. Така се осигурява по добра топло изолация

*Алкохола дава илюзия за сгряване но всъщност е опасен защото притъпява болката, която всъщност е сигнал че нещо не е наред.

*Измръзналите части на тялото не бива да се масажират или да се разтриват със сняг.При загуба на чувствителност на различни части на тялото, разтривайте внимателно до възстановяване на чувствителността, само със суха дреха .

*При умора не спирайте напълно, не лягайте и не сядайте на снега – има опасност от „бяла смърт“ вследствие на общо преохлаждане на организма. При възможност поемайте повече топли течности и калорична храна.
Колкото може по-бързо стигнете подслон на топло. Там мокрите дрехи трябва бързо да бъдат съблечени, засегнатите части на тялото трябва да се затоплят с ръце или топла, но не гореща вода. Затоплянето трябва да е оптимално постепенно.Освен това трябва да се пият топли напитки.
*Взема се 400 гр. свинска мас, смесена с 40 гр. камфор и се мажат измръзналите части по 2 пъти на ден (сутрин и вечер), промиват се с топла ракия, докато напълно оздравеят
*При по-сериозните измръзвания трябва да се, поява на мехури по измръзналите части на тялото, направете стерилна превръзка, добре изолирана от студа и максимално бързо потърси лекарска помощ,
*При нужда от помощ звънете на телефон 112. Но имайте в предвид, че в момента са пренатоварени. Винаги имайте резервен вариант.

Д-р Мая Аргирова от клиниката по изгаряния в Пирогов в интервю за Нова тв споделя: “Измръзванията са резултат от продължителното въздействие на ниските температури върху човешкия организъм. Най-уязвими са откритите части на тялото, и съответно пострадват най-често крайниците, откритите части на лицето – нос, уши, шия. Ниските температури имат местна и обща проява, като местната проява най-често се изразява в подуване на крайниците, зачервяване на кожата, затрудняване в движенията. Много често измръзванията се съчетават и с понижение на телесната температура, т.е. с общото охлаждане. Логично е с понижение на температурите и честотата на болните с измръзвания и съответно с общо охлаждане да нарасне. Най-тежките последствия от страна на местните прояви са обездвижване за продължителен период от време, съответно – повишаване на нетрудоспособността на съответния пациент, а също така може да се стигне до ампутация на пръсти, дори на цели ходила – на части от крайниците.

От страна на организма от начало се получава едно треперене, учестяване на сърдечната дейност, и на дихателните движения, и в последствие това да доведе до забавяне на основните жизнени функции и налагане на лечение на пациента в реанимационни условия.

Съветите за предпазване според д-р Аргирова са облекло съответстващо на ниските температури, по-малък престой на ниски температури, а също така поемане на топли течности, и по-малко пребиваване на открито.

Още теми за безопасност:

Новогодишни празници пазете се от студа измръзване
заледени улици безопасност в храмовете безопасен труд
на лов за кърлежи безопасност в жегите

Сподели с приятелите си:
Сподели във Facebook!

==
==